TJENESTER

Foretaket tilbyr hovedsakelig tjenester innen dybdekartlegging og prosessering av tilhørende data. Utstyret som benyttes er singelstråleekkolodd.

Dybdekart 2D og 3D

Høyoppløselige dybdekart med konturer og fargepaletter som tilpasses etter ønske. Kartene kan eksporteres i mange filformat, som eksempelvis vanlig bildeformat (gif), shapefiler og Google Earth-format (KMZ). Kartene er kompatible med NVE sin innsjødatabase.

Nøkkeldata

Nøkkeldata inkluderer eksempelvis gjennomsnittsdybde, maksdybde og vannvolum. Dette kan særlig være interessant for vannverk som ønsker å vite volumet til en drikkevannskilde.

Kapasitetsberegninger

Beregninger av vannvolum per dybdesegment. Dette sier noe om hvor mye vann som befinner seg ved bestemte dybder. Data kan eksporteres til Excel for ytterligere beregninger dersom ønskelig.

Bunnhardhet

Kart over bunnens relative hardhet kan produseres ved behov. Her kan eksempelvis vannverk se hvor det kan være egnet å plassere et vanninntak.

Mosaikkvisualisering av bunnforhold

Kart over bunnforholdene som får frem detaljerte bilder. Dette kan eksempelvis vise hva som befinner seg langs bunnen.

Vanntilgang for vanninntak

Vanninntakets plassering i et drikkevann avgjør hvor mye vann som er tilgjengelig. Ekkoloddata muliggjør beregninger av hvor mye vann som er tilgjengelig ved vanninntakets plassering.

Eksempler og beskrivelser

Dybdekart i 3D
Dybdekart i 3D

Dybdekart

Et dybdekart er et kart som avbilder dybdeforholdene i et vann. Dybdeforhold vises ved bruk av dybdekurver, også kalt konturer. Dybdekurvene legges inn i kartet med et konstant forhold, slik at det skal være enkelt å skille dybdene fra hverandre. Dybdekurvene kan også suppleres med farger for å gjøre det enda enklere å skille dybdene fra hverandre.

Dybdekart kan lages i både 2D og 3D format. Bildet til venstre er et eksempel fra en reservevannskilde i Tydal kommune. Kartet gir et meget godt bilde av formen på vannkilden. Dybdekartet lager også grunnlaget for beregninger av vannvolumet.

Eksempler på nøkkeltall
Eksempler på nøkkeltall

Nøkkeldata

Gode dybdekart lager grunnlag for en rekke nøkkeltall. Tabellen til venstre illustrerer noen av nøkkeltallene det er mulig å få ut av en dybdekartlegging. Tabellen til venstre er fra et vann på Østlandet, og viser noen nøkkeltall som kan beregnes fra ekkoloddata. Vanninnhold og vanntilgang er to interessante parametere som kan være av interesse for vannverk. Forskjellen på vanninnhold og vanntilgang er at vanninntaket i drikkevannskilder ofte kan begrense hvor mye vann som er tilgjengelig. 

Visualisering av kapasitetsberegninger
Visualisering av kapasitetsberegninger

Kapasitetsberegninger

Gode dybdekart og nøkkeldata muliggjør ytterligere beregninger av innholdet i et vann. Kapasitetsberegninger viser hvor mye vann som finnes ved forskjellige dybder. Bildet til venstre viser kapasitetsberegninger til et vann på Østlandet. Her kan vi se at omtrent 50% av vannmassen befinner seg på dybdeintervallet 0-10 meter. 

Kapasitetsberegninger kan være interessant for vannverk, som ofte har begrensninger på hvor mye av vannet som kan tappes.

Bunnhardhet
Bunnhardhet

Bunnhardhet

Datagrunnlaget som må til for å lage et dybdekart danner også grunnlag for å beregne hardheten på bunnen i et vann. Moderne ekkolodd har mulighet til å prosessere lydsignalene som i tillegg til dybden også kan si noe om bunnhardhet.

I bildet til venstre vises hardhet som forskjellige toner av fargen grå. De mørke områdene representerer en relativt hard bunn, og de lyse områdene representerer en relativt mykere bunn. Slik informasjon kan være av interesse med tanke på plassering av vanninntak i en drikkevannskilde.

Mosaikkvisualisering

Mosaikkvisualiseringen gjør det mulig å se bunnforholdene i bilder. Slike bilder kan være med å avdekke hva som befinner seg i bunnen av vann. Eksempler på ting som kan oppdages er vannledninger, sunket avfall og bilvrak.

Mosaikkbildet lages ved å kjøre langsomt, og helst i rette linjer over hele vannet. Ekkoloddet sender ut signaler til siden av båten, og plukker opp signaler 30 meter ut til hver side.